А сега на къде? - Гърция/Тасос

А сега на къде? Гърция/Тасос

“И така, радвайте се, очи, на разсветленото, като че калайдисано море и сиво-зелените, галещи окото маслинови горички вдясно от шосето! Благодарение на морската влага в Тасос маслиновите дървета никнат и върху скалите.. Шепа земица е достатъчна!.../ По-нататък до микроскопическо заливче край самотна стара колиба седеше завързана за маслиново дърво криворога коза с дълго виме. Празна лодка се полюляваше в заливчето, а под буйната лозница се излежаваше черен котарак. Мина ми през ума: дали стопанинът на тази колибка знае колко е щастлив? Риба, ако му трябва, рипне в лодката и хваща. Допие ли му се мляко – улавя козата и дои. В кюпа зад вратата сигурно има от втасалите лански маслини. Лозницата предлага черно грозде – кеф ти за ядене, кеф ти за вино. Всичко необходимо, събрано на едно място...”
Записки на Николай Хайтов за острова

Тюркоазените плажове, уютните планински селца, златния зехтин....меда. Толкова много причини да посетите този остров намираш се в северната част на Гърция.
Обвит в зеленина и екзотични плажове, Тасос е скъпоценния камък на Северното Беломорие. Там може да усетите онова, което гърците наличат γαλήνη galini – спокойствие, покой. Да стигнете до там е много лесно. Има редовни фериботи от Керамоти, само на 15 минути от летището в Кавала.

Топ 10 на най-красивите плажове на Тасос

1.Paradise Beach - на 30 км от Потос и на 24 км от Лименас
Райският плаж...определено заслужава името си. Една от причините е много финия пясък както във водата, така и на брега, което го прави идеален за семейства с деца. Също така е плитък. Съвсем спокойно може да влезете на около 30 метра навътре в морето. Ако сте в настроение да се забавлявате и да се освободите от цялата негативна енергия, която сте натрупали в себе си, може да се насладите на игривите вълни. Винаги се връщам с усмивка на лицето от този плаж, абсолютно забравилa, че някога съм била в лошо настроение..Хубавото е че всички могат да се насладят на тази приятна игра, тъй като както споменах по-горе идеален е и за деца.
Пътят до там не е от най-хубавите. Трябва да използвате черен/ прашен път, който в някои части е доста стръмен и тесен. Ето защо много хора решават да паркират колите си до магистралата, въпреки че до плажа има паркинг.
На плажа има малък ресторант и кафене. Също така има и душ близо до ресторанта.

2. Маrble Beach / Мраморният плаж/ или още наричан Салиара е наистина най-уникалният плаж на Тасос. Красотата и цветът на водата не могат да бъдат описани с думи. Може да стигнете до него като завиете в дясно от входа на плажа Макриамос. Прашен път с дължите 4 км ще ви отведе до плажа. Целият плаж е покрит с малки бели мраморни камъчета. Брегът е толкова бял,че на моменти почти прилича на сняг. Слънчевите лъчи отскачат от земята и могат да бъдат много ослепителни, така че е добра идея да носите слънчеви очила. Истинското удоволствие идва когато влезете във водата. Цветът й е сюрреалистичен, като този на най-екзотичните плажове. Докато сте във водата, няма да можете да спрете да се възхищавате на тази безумна красота. Усещането е невероятно!

Ако продължите да шофирате на около 500 м след Салиара, ще стигнете до плажа Порто Вати и ако шофирате още около 10 минути след това, ще стигнете до Вати, което също си заслужава.

3. Makryammos се намира се на 2 км източно от Лименас.

Makryammos всъщност е красиво озеленен комплекс с бунгала, увеселителен парк, басейн и места за различни спортни занимания. Той е идеален за семейства с деца. Като се има предвид, че повечето плажове на Тасос не са организирани, добре е че има и нещо подобно. Водата е зелена, защото плажът е заобиколен от гъста борова гора. Плажът е хубав и пясъчен, бреговете са дълги.

4. Golden Beach - на около 40 км от Потос и на 14 км от Лименас
Златният плаж е един от любимите ми плажове, защото освен пясъчната плажна ивица има ресторанти и кафенета наблизо, така че можете да седнете и да пиете или да обядвате, докато сте все още в банския си костюм.

5. Alyki - на 20 км източно от Потос
Щеше бъде в началото на този списък, ако не беше толкова пренаселено. През август едва можете да намерите място, където да си поставите кърпата. Това, разбира се, е доказателство за красотата на този плаж, който привлича голям брой туристи. Тълпата е най-голямата през почивните дни, защото точно тогава пристигат и местни. Трябва да знаете че заливът има нереален изумруден цвят, пясъкът е фин и водата е винаги кристално ясна и чиста. По крайната лява и крайната дясна част на плажа има камъни, така че е най-добре да изберете централната част.

6. Psili Ammos - на 7 км източно от Потос
В последните няколко години набира все повече популярност. Пясъкът се различава с този на другите плажове, по това че е много по-мек и приятен. Водата е малко по-студена, но през юли и август е значително по-топла. Обожавам скалите от лявата страна на плажа, където можете да полежите и да хващате тен. За мен е истинско удоволствие да посещавам тези скали дори през зимата. Psili Ammos е един от малкото плажове, където ще чуете музика. През август тук се организират много реге и пяна партита. Psili Ammos има необичаен цвят на водата, както всеки един от плажовете на Тасос :), а залезите са спиращи дъха. От 2016 г. на този плаж са отворени много кафенета, така че тълпата може да бъде огромна в най-натоварените периоди на годината.

7. Pachis - 10 км западно от Лименас и на 42 км от Потос

Харесвам плаж Pachis предимно заради сянката. Ако сте почитатели на естествената сянка, това определено е най-добрият избор за вас заради боровете по крайбрежието. Освен това можете да наемете и шезлонги. Плажът е пясъчен, а водата плитка, Той е идеален за семейства с деца. На този плаж има две кафенета и ресторант. От 2015 г. Pachis е почти изцяло покрит от шезлонги, които оказват негативно влияние върху естествената му красота.


8. La Scala - На 4 км от Лименас в посока Лименария
Плажът не е голям, но водата е кристално чиста, а нещата които най-много привличат туристи, определено са модерно декорирано кафене, голям паркинг, много сянка, детски басейн, ресторант, музика и висококачествени шезлонги. Този плаж е чудесен за феновете на организираните и модерни плажове и плажни барове.

9. Notos - На 1,5 км източно от Потос
До преди две години Нотос беше напълно диво заливче, за което едва ли някой знаеше. Пътеката, която води до него е доста стръмна, но къса. Плажът е много малък, но красив и пясъчен, с кристално чиста вода.

10. Trypiti - На 2,5 км западно от Лименария

Трипити е на 10-то място заради камъните във водата. Той е голям и широк и никога не е претъпкан. От дясната страна има фин чакъл, а останалата част от плажа е покрита с камъни. Trypiti има много спокойна и релаксираща атмосфера и е радост да прекарвате време там. Той е идеален за плувци, водолази и всички, които не обичат тълпата. Всеки път, когато се почувствате, че се нуждаете от малко спокойствие, всичко, което трябва да направите, е да вземете чадър, шезлонг, хубава книга и да отидете до Trypiti.

Плажът, който принадлежи към специална категория заради своята красота и за това, че е единственият все още напълно див, се нарича Вати и е разположен в северната част на острова.