Седем невероятни места за наблюдаване на Северното сияние

Седем невероятни места за наблюдаване на Северното сияние


Северното сияние или Аurora Borealis предлага завладяващ, драматичен, магически небосклон, който очарова всички, които имат възможността да го наблюдават. Буквално преведено от латински Aurora Borealis означава "Зора на севера" Но какво причинява този ослепителен природен феномен?

В центъра на слънцето температурата е 15 милиона градуса по Целзий. Тъй като температурата на повърхността му се повишава и спада, слънцето постоянно кипи и бълбука. Така на места се освобождават бързодвижещи се частици плазма, познати като слънчев вятър, който излиза в открития космос. Отнема около 40 часа преди този вятър да достигне Земята. Когато това стане, се появява драматичното явление, познато като Северно сияние.

Изживяването е сюрреалистично, с наситени живи нюанси на синьо, зелено, розово и виолетово, танцуващи по нощното небе. Най-добрите места за наблюдение на северното сияние са тези с малко или никакво светлинно замърсяване и ясно небе.

Ето и 7 от най-добрите места за наблюдение на този феномен:

1. Fairbanks, Alaska /Феърбанкс, Аляска/

Феърбанкс е едно от най-добрите места в света за гледане на северното сияние, тъй като се намира точно под Auroral Oval. Тази пръстеновидна зона се намира над геомагнитния северен полюс на Земята, където е съсредоточена активността на полярното сияние. Посетителите могат да очакват да видят светлините средно четири от петте ясни нощи по време на сезона на полярните сияния, които продължава от 21 август до 21 април.

2. Tromsø, Norway /Тромсе, Норвегия/

Разположен над Арктическия кръг, Tромсе е едно от няколкото топ места за разглеждане на северното сияние в Норвегия. В северната част на страната е тъмно в ранния следобед до късната сутрин, от края на септември до края на март. Тази тъмнина дава изключителна възможност да се насладите на този природен феномен.

3. Lapland, Finland /Лапландия, Финландия/

Лапландия се намира в Северния полярен кръг. Северното сияние се вижда приблизително 200 нощи годишно от този регион във Финландия. Преследвачите на Аурора могат да се насладят на светлините, през ясните нощи между септември и март.

4. Orkney, Scotland /Оркни, Шотландия/

Тази група завладяващи острови, разположени на отдалеченото северно крайбрежие на Шотландия, е едно от най-добрите места за разглеждане на северните нощи в страната. Есента и зимата са най-добрите сезони, за да станете свидетели на сиянието, известно на местния диалект и като „танцьорите на Мири“. Това време на годината носи студени вечери с ясно небе, което създава идеални условия за гледане.

5. Yellowknife, Canada /Йелоунайф, Канада/

Йелоунайф е столицата на северозападните територии на Канада. Известна е още като столицата на Аурора в Северна Америка. Със своята позиция в средата на Auroral Oval, градът провежда едно от най-вдъхновяващите светлинни шоута в света, от януари до март.

6. Jukkasjärvi, Sweden

Оптималното време за гледане на северното сияние в Швеция е през най-мрачните месеци, от декември до март. В северната част на страната, в шведската Лапландия, посетителите могат да видят осветеното небе от края на август или началото на септември до средата на април. Малкото шведско селце Jukkasjärvi се намира на около 125 мили над Арктическия кръг на река Torne и е идеално място за гледане на сияние.
Резервирайте и настаняване в първия ICEHOTEL /леден хотел/ в света. Стаите са изваяни от лед и включват легла с кожи от елени и термо спални чували.

7. Reykjavik, Iceland /Рейкявик, Исландия/

ОТ Септември до април е най-доброто време за преследване на северното сияние в Исландия. За оптимално гледане, далеч от светлинното замърсяване, се насочете към Öskjuhlið. Този гъсто залесен район в Рейкявик има пътеки, където можете да видите нощното шоу. На върха на тази гора се намира Перлан, който е единственият планетариум в страната и музей с експонати за Исландия. Не пропускайте панорамните гледки към града от наблюдателната площадка на четвъртия етаж на Перлан. От него посетителите могат да видят ледника Snæfellsjökull, вулкана Keilir и планината Рейкявик, Esja.

източници: travel-advisor.eu
travel.usnews.com